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Below is a list of Requests for Interpretation received regarding ANSI/PLASTICS B151.1-2017 and the 

responses provided to each.  

 

Clause Comment/Request Response 

3.23 

The paragraph a) can lead to 
misinterpretation, because it is only valid 

for machines with vertical clamping unit 
(only recognizable in the figure 1a). You 
should declare it also in the preluding 
text of paragraph a). Paragraph b) 
declares large machines (horiz. 
clamping unit) already with e1 or e2 > 
1200mm – b) is similar to the Draft of 
ISO 20430!; Request for modification – 

3.23 a) Machines with vertical clamping 
unit and tie-bars where: “e1 or e2 > 

1200mm (47 in) (see Figure 1a), and e3 
maximum opening between the platens is 
greater than 1200mm (47in) (see Figure 
1e)”. 

Thank you for your Request for Interpretation (RFI) 
on B151.1-2017. The RFI you submitted suggests 
revision to the standard, and not a traditional 
interpretation. At this time, there is not a plan to 
revise the standard. While we agree that 3.23 a) 
could be clarified, there is not support to revise the 
standard simply to clarify this definition. 3.23 a) is 
clearly meant to address vertical injection molding 
machines. 

1.1, 3.40 

Can this standard be applied to Vertical 
Clamp Injection Molding Machines that are 
using Wax as the molding material.  Can 
the Wax material used for the mold be 
considered “Plastic material” in which this 
standard would apply to the machine.  The 
machine in question (for reference) is a 
MPI Systems Model 55 Wax Vertical 
Clamp Injection Molding machine.  
Attached to the email is the machine 
specs.  

Yes. The scope of the standard is for “Horizontal and 
Vertical Clamp Injection Molding Machines that 
process plastic materials and inject said material into 
a mold(s) held closed by the acting clamp.” The 
standard defines “plastic” in clause 3.40 as “Any 
material processed by the IMM”.  

7.4.1 

Do requirements in 7.4.1 regarding safety 
requirements for transparent guards 
require polycarbonate material guards to 
be tested to ANSI Z97.1? 

ANSI B151.1 standard does not require any testing. 
ANSI B151.1 normatively references ANSI Z97.1, 
meaning that any requirements included in Z97.1 
shall be met. If Z97.1 requires testing, it shall be 
tested by the manufacturer of the guard or the 
polycarbonate or tempered glass.  
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7.4.6 

A stated in 7.4.6 (Interlocks) and 7.4.6.2, 
7.4.6.3, we need two independent 
safeguarding devices for type II and type 
III interlocking. This requirement will imply 
in the case of using transponders or light 
curtains, we need 2 separate 
sensors/beams to monitor same 
guard/area.Not applicable rule when the 
manufacturers of these safeguarding 
devices are rating the safety 
monitoring/interlocking circuit using only 
one transponder/light curtain beam to 
meet PLr = e 

While it could be easy to confuse the definition of 
Type II interlock with the ability to use alternative 
means as described in 7.4.6, “Alternatively, the 
safety related parts of the control systems shall be in 
accordance with the required performance levels 
(PLr) as specified in a documented risk assessment. 
If the principles of safety circuits specified below are 
applied, the calculation of the PL achieved is not 
required.”, the two work together in the standard to 
allow for the use of either performance levels or 
interlocks.   

7.5.1.10 

I think B151 made an adjustment 
regarding the movement of Ejectors with 
the operator gate open, meaning it’s now 
prohibited unless they have Motion 
No/Motion, but what if the ejectors are 
removed and air blow circuits are the 
“ejectors” on the B half of the platen…are 
these under the same regulation meaning 
they should be prohibited as well? 

 ANSI B151.1 safety standard identifies hazards and 
list the remedies appropriate to the risk. The 7.5.1.10 
statement regards the mechanical movement of 
parts when operator’s gate is open. Air “blow off” 
circuits may create hazards for the operator and 
those should be determined based on the risk 
assessment. This standard does not list air ejection 
as a significant hazard and is left to user to ensure 
that operator wears PPE required by clause 8.10 
when accessing mold area. 

7.5.1.7 

Is B151.1 – 2017 applicable specifically to 
having the requirement of a mechanical 
safety device (jam bar) in conjunction with 
electrical and hydraulic safety devices. 

No. Clause 7.5.1.7 does not require that a 
mechanical safety device be used in conjunction with 
other devices. It requires a mechanical device be 
provided “such that when the mold area protection is 
opened or interrupted sufficiently to permit access to 
the modl area, the platen will be physically prevented 
from gravity-induced closure”.  

7.5.4.1 

Request for modification - to be added to 
7.5.4.1: “The top-guard may be omitted, if 
the front and rear guard is high enough to 
reduce the splashing hazard from the TOP 
side – see table 1, Safety Distance, 
Reach-over Protective Structure”. 

Thank you for your Request for Interpretation (RFI) 
on B151.1-2017. The RFI you submitted suggests 
revision to the standard, and not a traditional 
interpretation. At this time, there is not a plan to 
revise the standard. The need for a top guard is due 
to potential splattering of materials. The reach over 
tables (Table 1) are not meant to be used for splash 
distances and defining “high enough” would be 
difficult. Paragraph 4.5.1 in ISO 20430, states: “For 
horizontal injection molding machines, an opening in 
the nozzle guard underneath the nozzle, if needed 
for technical or process reasons, is permissible.” The 
proposed revision would conflict with the language in 
the draft international standard. 

7.5.8.3 

Would you apply the same guarding 
requirements that the standard applies to 
the part drop area, to the machine end, 
clamp end of the machine? 

Based on the access requirements and risk 
assessment regarding the hazards in the area, 
appropriate guards shall be used. 
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7.5.9 

Request for additional text to be added to 
7.5.9 to allow for unrestrained hose 
assemblires 

Thank you for your Request for Interpretation (RFI) 
on B151.1-2017. The RFI you submitted suggests 
revision to the standard, and not a traditional 
interpretation. At this time, there is not a plan to 
revise the standard. The standard allows for 
alternatives so long as they are based on 
documented risk assessment and provide equivalent 
level of safety. Additionally, there is an interpretation 
that the type of system can be considered a restraint. 
The standard as written does not exclude tear proof 
fittings as alternative. It is not necessary to revise 
this standard to permit what is being requested. 

Annex G 

A customer is requesting LOTO provisions 
for his air valves. Is this a new 
requirement? We of course typically say 
turn the air supply off and that’s on the 
customer side. 

LOTO provisions imply that all sources of energy 
must be Locked Out and prevented from re-
energization when maintenance or servicing is being 
performed on the machinery. Consult additional 
ANSI standard for more details on LOTO 
requirements. The OSHA 29CFR 1910.147 may 
provide additional guidance. The machine supplier 
must identify all potential hazards associated with air 
valve activation or de-activation. Hazards related to 
high pressure melt injection may be a risk. Supplier 
must evaluate these and other risk in a Risk 
Assessment process and provide suitable protection 
for the operator.  

 


